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_ estimate (see paragraph 5 and paragraphs 8C9-BC16 of the Basls for Conclusions).
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Question 1

The Board proposes clarifying the definition of accounting policies by removing the terms ‘conventions’
and ‘rules’ and replacing the term ‘bases” with the term ‘measuremant boses’ (sse porograph B and
paragraphs BC5—-BC8 of the Basis for Conclusions).

Do you agree with this proposed amendment? Why or why not? [f not, what do you propose and why?

Response .

We agree with the Board’s reasons for amending the definitton of sccotnting policlas. THe Intention Is
not to change the meaning of the definition but to make It more pracisa. Removing unnecassary words
and introducing more precise words bring greater clarity to tha dafinition.

[:owever, there are still a few undefined terms such as ‘practices’ and ‘measurement basls.’ It would be

elpful to clarify them by use of, say, lllustrated Examples.

Question 2

The Board proposes:

(a) clarifving how accounting policies and accounting estimates relate to each other, by explaining thot
accounting estimates gre-used in applying accounting policles; and

(b} adding a definition of accounting estimates and removing the definition of a change In accounting

Do you agree with these proposed amendments? Why or why not? If net, what do you propose and why?

Response

We agree with the proposed amendments. _

(a) The clarification should help entities in understanding the relationship of accounting policies and
accounting estimates. As noted in BC 9, accounting policies are the objectives and accounting estimates
are inputs in achieving that objective.

There are chances that the terms ‘accounting policy’ and "accounting estimate’ could be used one for the
other. The subject clarification will surely help in distinguishing accounting policy from accounting
estimate and-vice versa.

(b) Addition of definition of accounting estimate and removing the definition of change in accounting
estimate is a step in the right direction. At present there is a definition of (1) ‘accounting policy’ and (2)
oniy ‘change in accounting estimate’, which may give the impression that the two terms ie accounting
policy and accounting estimate have the same meaning., With the proposed change, there wouid be no
scope for such confusion.

Question 3
The Board proposes clarifying that when an item in the finoncial statements cannot be measured with
precision, selecting an estimation technique or valuation technique constitutes making an accounting
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estimate to use in.applying an accounting policy for that item (see paragroph 824 and pamgrqg@;ﬁcm of w1
the Basis for Conclusions). =,
Do you agree with this proposed amendment? Why or why not? If not, what do you progoss and why?

Response e B
The clarification is in line with the principle that accounting policy Is the objactive while secounting
estimate is used for applying the policy. Valuation involves substantial judgments, For change In valuation
technigue or otherwise, if parameters of valuation changes, question often arises as to whether such
change is in accounting policy or in accounting estimate. The proposed amendment should resolve such

issues.

Question 4
The Board praposes clarifying that, in applying IAS 2 Inventories, selecting the first-In, first-out (FIFO) cost

formula or the weighted average cost formula for interchangeable inventories constitutes selecting an
accounting policy (see paragraph 328 and paragraphs BC19-BC20 of the Basis for Conclusions).
Db you agree with this proposed amendment? Why or why not? If not, what do you propose and why?

Response .
We believe that the said clarification is very much required. But for this darification in para 328 and BC19,

it could have been argued that the accounting paolicy for inventory is to state it at ‘cost’ and selection of
cast formula is accounting estimate.
As stated in BC 19, “if specific identification of costs were to be permitted for such items, the method of
selecting items that remain in inventories could be used to obtain predetermined effects on profit or loss.
Because specific identification of costs is inappropriate for ordinarily interchangeable inventories and
because specific identfication for such itéems would Involve deterrmiming their actual flow, the Board
concluded in developing this Exposure Draft that selecting one of these two cost formulas is not an
attempt to estimate the actual flow of those inventories.”

wever, we observe that the detailed discussion of changes in cost formulas is more appropriate for 1A$
2 Inventories rather than 1AS 8. The reason why cost formula is an accounting policy should find a place
in IAS 2 and IAS 8 can contain a cross reference to the same. Now that the discussions have found its place

_inIAS 8, we suggest incorporation of similar clarification in 1AS 2 also.





